Ανακύκλωση αυτοκινήτων: Σου δίνουμε όλες τις απαντήσεις

Γιατί να ανακυκλώσω το αυτοκίνητό μου;

Η ανακύκλωση συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα ανακυκλώσιμα υλικά αξιοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία άλλων εξίσου χρήσιμων προϊόντων.

Αναρωτήθηκες ποτέ με ποιο τρόπο γίνεται η ανακύκλωση των αυτοκινήτων; Για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η ανακύκλωση είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς. Όχι μόνο μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν εξαρτήματα για την κατασκευή νέων αλλά συμβάλλουν σημαντικά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η αυτοκινητοβιομηχανία κατέχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικό βιομηχανικού τζίρου ενώ μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακυκλώνονται περισσότερα από 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως. Όλα αυτά τα οχήματα ανακυκλώνονται διότι έχουν φθάσει στη φάση του τέλους κύκλου ζωής τους και αποσύρονται από την κυκλοφορία. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσαν μία σοβαρή πηγή αποβλήτων με σοβαρές ρυπαντικές επιπτώσεις προς το περιβάλλον.

Με κάθε ανακύκλωση αυτοκινήτου, αποφεύγεται η μόλυνση του περιβάλλοντος με την απόρριψη περίπου 10 κιλών ορυκτέλαιου, 3 κιλών οξέων μπαταρίας, 7 κιλών μολύβδου, 40 κιλών εύφλεκτων ελαστικών, 1 κιλά αμιάντου αλλά και πολλών άλλων βλαβερών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ουσιών.

Τι σημαίνει ανακύκλωση; Διαφέρει από την απόσυρση;

Η διαδικασία της απόσυρσης με λίγα λόγια έδινε στον κάτοχο του οχήματος κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα, συνήθως κατά την αγορά νέου αυτοκινήτου. Το παλαιό αυτοκίνητο δηλαδή γίνεται ένα όχημα το οποίο ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μην το ξαναχρησιμοποιήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση το ορίζει ως επικίνδυνο απόβλητο και εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Οπότε, έπειτα από την απόσυρση ή την οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου, η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική. Μπορεί να γίνει για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφριά φορτηγά (δηλαδή φορτηγά με μικτό βάρος μικρότερο των 3.5 τόνων).

Άρα απόσυρση χωρίς ανακύκλωση, δεν μπορεί να συμβεί. Παράλληλα με την απόσυρση, θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονη παράδοση όλων των εγγράφων του αυτοκινήτου όπως άδεια κυκλοφορίας, βιβλίο μεταβολών κι άλλα.

 

Ποια μέρη του αυτοκινήτου ανακυκλώνονται και πως χρησιμοποιούνται;

Σχεδόν όλα τα μέρη του αυτοκινήτου σε όλα τα μοντέλα μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, σε ποσοστό που ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις το 90%. Τα πιο περιζήτητα από αυτά είναι τα λάστιχα, τα τζάμια, οι μπαταρίες, τα σίδερα, οι τροχοί, τα κιβώτια ταχυτήτων, τσιμούχες, πατάκια, καθίσματα, φίλτρα λαδιού και ζώνες.

Με τις σημερινές τεχνολογίες ανακύκλωσης κάθε αυτοκίνητο παράγει περίπου 850 κιλά μετάλλου που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη στην χαλυβουργία. Τα γυαλιά που περισυλλέγονται χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων, πορσελάνινα οικιακά είδη και πολλά άλλα. Ανακυκλώνοντας ένα τόνο γυαλιών, οι βιομηχανίες εξοικονομούν έως και 38 λίτρα λαδιού που θα χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή νέου γυαλιού.

Οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για την δημιουργία νέων μπαταριών ενώ όσο αφορά τα μέταλλα που αναφέραμε παραπάνω, είναι σχεδόν συμβατά με όλες τις μεταλλικές κατασκευές και πολλές χιλιάδες προϊόντα.

Πριν την ανακύκλωση καλό θα ήταν να μην αφαιρέσεις σημαντικά ανταλλακτικά ή εξαρτήματα από το αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα τους τροχούς ή βασικά μηχανικά μέρη. Το κέντρο ανακύκλωσης που θα αναλάβει την οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει χρεώσεις για την αποταξινόμησή του, σε περίπτωση που το όχημα δεν είναι ακέραιο ως προς τα εξαρτήματά του.

 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την ανακύκλωση

Κάθε χρόνο ανακυκλώνονται περίπου 0.6% έως 0.8% επί του συνολικού αριθμού σε κυκλοφορία αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του ορίου ζωής των αυτοκινήτων, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ποιότητας τους, οδηγούμαστε σε ένα κοντινό μέλλον όπου ο αριθμός ανακυκλωθέντων οχημάτων, θα αυξηθεί σημαντικά.

Στα οχήματα που ανακυκλώνονται συμπεριλαμβάνονται τόσο τα εγκαταλελειμμένα που συλλέγει ο Δήμος και ο ΟΔΔΥ αλλά και αυτά που αποσύρει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Την ανακύκλωση την αναλαμβάνουν τρίτες εταιρείες οι οποίες τεμαχίζουν και κονιορτοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινήτου.

Ο χάλυβας διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα μέρη και οδηγείται στις χαλυβουργίες ενώ άλλα εξαρτήματα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διάφορων προϊόντων.

Πόσο κοστίζει η ανακύκλωση αυτοκινήτων;

Η διαδικασία ανακύκλωσης δεν κοστίζει απολύτως τίποτα για τον ιδιοκτήτη. Συνήθως η εταιρεία που θα αναλάβει την ανακύκλωση του οχήματός σου, θα συλλέξει η ίδια το αυτοκίνητο με φορτηγό οδικής βοήθειας.

Δεν παίζει ρόλο αν έχει λήξει η ασφάλεια του αυτοκινήτου ή το ΚΤΕΟ, αφού το αυτοκίνητο θα μεταφερθεί με γερανό στον τελικό του προορισμό. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνήθως απαιτούνται από 2 έως 4 εβδομάδες ενώ όταν συμβεί αυτό, η ίδια η εταιρεία σου παραδίδει το επίσημο Πιστοποιητικό Καταστροφής το οποίο πιστοποιεί ότι το όχημα έχει διαγραφεί από τα φορολογικά σας στοιχεία.

 

Μπορώ να αποφύγω την ανακύκλωση παραδίδοντας τις πινακίδες στην εφορία;

Με λίγα λόγια όχι. Οι πινακίδες που παραδίδονται στην εφορία διατηρούνται για 2 χρόνια προτού καταστραφούν. Επιπλέον, το όχημα παραμένει στο όνομα του ιδιοκτήτη και το φορολογικό του μητρώο.

Για μία πλήρης διαγραφή από το όνομα του ιδιοκτήτη, θα πρέπει είτε να το μεταβιβάσεις είτε να το αποσύρεις εντελώς από την κυκλοφορία και να ολοκληρώσεις την οριστική διαγραφή του οχήματος σου.